onsdag 29 april 2009

Spännande avelsarbete




Under vår resa till Island i början av April i år, gick vårt första avelsgårdsbesök till Lundum II http://www.lundar.is/ där vi visades runt av Sigurbjörn. Han och hans fru har under de senaste åren lyckats mycket väl med sin hästavel varvid de nu valt att syssla med detta på heltid.

Det sto som definitivt haft mest betydelse för deras avel är stoet Audna frá Höfda IS1995236220 e Stjarni frá Vatnsleysu, u Brúnka frá Höfda. Audna är bedömd till totalt 7,85 med ext 7,87 och rid 7,85 och har en blup på 102! Hon har hittills lämnat fyra avkommor som är inridna och som alla är otroliga gångartshästar. Hennes son Audur frá Lundum II (se bild ovan)har en toppenfin bedömning och är för övrigt den enda Islandshäst i världen som erhållit 10,0 för kort galopp. En annan son till Audna är flotta fyrgångaren Ardur frá Lundum II som numera är i Nina Keskitalo och Eva Spegels ägo http://www.ornasgard.se/ornasgard.se/Ornas.html

Intressant i sammanhanget är att Audna bara har en halvskaplig bedömning, låg blup och att hennes ägare initialt inte hade särdeles stora förväntningar på att hon skulle lämna så framgångsrika hästar. Med facit i hand har hon lämnat fantastiska avkommor och det ska bli väldigt spännande att följa hennes yngre avkommor i framtiden. Särdeles förtjust blev jag i lilla 2-åriga Aldís frá Lundum II e Dynur frá Hvammi.

Att fundera över:
- Lågt blup = lågt förväntat avelsvärde. Varför lämnar Audna så bra avkommor?

1 kommentar:

M A Friman sa...

Jag som gillar att titta på blupen måste ju bara få kommentera, mina synpunkter på detta...

Man får inte stirra sig blind på TOTALBLUPEN, Auðnas 102. Hon har en bra blup för exteriör, 107 och en sämre för ridegenskaper, 100. Mycket pga av att hon och hennes avkommor är fyrgångare. Hon har en super fin blup för galopp, mycket pga sin 9,0 i bedömning för galopp men också för att hon nedärvt den till bla Auður som fått 9,0 för galopp (och 10,0 för kort galopp).

Det trista med WF är att man inte ser vad Auðna hade i blup sommaren 2006, dvs innan hennes första avkomma bedömdes, det finns ingen historik i programmet. Det kan hända att den legat på 102 totalt hela tiden, dvs den har inte sjunkit alls under dessa år pga hennes avkommor som fått så fina bedömningar eller den rent av kanske har gått upp pga dessa avkommor.

Hon har en fin bedömning för rygg och kors, 9,0 och hon har en hög blup där pga bedömningen men också för att hon nedärvt den fina ryggen/korset till sina avkommor.

Slutsats: Man får inte glömma att blupen inte har någon kofficient för fyrgångare och man får inte stirra sig blind på totalblupen och ju fler avkommor som föräldern får bedömd desto säkrare blir blup siffran.

Innan ALLA hästar är bedömda är det endast en förväntning och inget annat.

Jag önskar att WF någon gång får in historiken i blupen. Då skulle det börja bli lärorikt att följa vad som händer vart efter avkommorna bedöms. Att den sjunker med rasande fart när avkommorna inte bedöms det vet vi!