söndag 31 augusti 2008

Höststädning i stallet

Nu städas det inför vintern. Försöker att kasta så många trasiga täcken som möjligt. Brukar vanligtvis spara dem alltför länge då jag bär på en föreställning att jag ska plocka fram symaskinen och laga dem. Har inte skett hittills och kommer säkerligen inte att ske i framtiden heller så nu åker de i soporna. Även vinterhagar behöver fixas liksom paddocken som blev lite sargad efter förra vinterns snöskottning. Hur ska man hinna allt?

fredag 29 augusti 2008

Tips inför framtiden!

Hos vår granne Annelie Ziemann går två trevliga hingstar, båda 1 år gamla, som är till salu. Tips till den som söker bra ridhäst inför framtiden.
Simlir från Järvsand är e Blaer frá Budarhóli (rideg 8,50), ee Andvari frá Ey (hederspremie för avkommor), u Lágfóta från Hattenberg, ue Ótur frá Saudarkróki (kl 1). Blup 111.

Gandur från Silsjönäs är också efter ovanstående hingst Blaer men undan stoet Dimma frá Akranes som tidigare varit i vår ägo. Dimma tävlades framgångsrikt på nationell nivå i femgång senior med sin ägare Sara Anckarsvärd och har efter detta lämnat många fina föl bl a vårt femgångssto Tara från Fagerland http://www.pixbox.se/alb_show_id673635_page0.html Gandur´s blup är för närvarande 109.

Kontakta Irja om intresse finnes så kan jag förmedla kontakten med säljarna.

Bilden föreställer Simlir och Gandur tillsammans med två år äldre hingsten Audur. Fler bilder på grabbarna finns på följande länk http://www.pixbox.se/alb_show_id813090_page0.html

torsdag 28 augusti 2008

Kuuuul att rida!

Vad ett litet uppehåll i ridningen kan göra för motivationen. Efter beslutet att låta betäcka båda mina favoritridhästar Fála och Tara har träningen av hästar minst sagt gått på lågvarv här på Övergård. I juni kändes det riktigt skönt att släppa alla hästar på bete och bara ägna sig åt sina människor under en period. I juli började jag smått längta efter att rida igen men ärligt talat så var det trevligt att bara fortsätta lata sig också. I augusti har jag varit hur ridsugen som helst!

Nu är det så roligt att rida att inte ens vädret kan stoppa mig. Det är bara det sunda förnuftet och vetskapen om Isold´s bristfälliga kondition som begränsar ridturerna. Femåriga Isold, som syns på bilden, är min enda privata ridhäst i vinter... Om jag inte hittar någon mer förstås...

onsdag 27 augusti 2008

Fet Fála får långledigt

Nu har Fála fått flytta till våra grannar Ylva och Lennart och kommer att stå tillsammans med deras häst under vintern. Det är alldeles utmärkt då hon har gått upp något så förfärligt i vikt under sommaren. Nu blir det vila från ridningen i vinter med noga avvägd foderstat i syfte att ge henne goda förutsättningar i dräktighet utan att hon blir alltför överviktig. Nästan läskigt att konstatera hur mycket en häst förändras när det blir feta. Ingen som tittar på Fála i detta skick skulle kunna tro att hon faktiskt har en exteriörbedömning på 8,20...

På bilden är Fála 7 år gammal och äntrar Wångens fina bana kvällen innan sin första tävling - Då var hon smal och fin. Maria Skoglund-Eriksson är den som tagit bilden.

Fler bilder på Fála finns i vårt bildgalleri http://www.pixbox.se/alb_show_id673622_page0.html

måndag 25 augusti 2008

Otursförföljd Frida


Frida från Erikstorp har i flera år verkat i avel hos oss på Solberg Islandshästgård. Hon har lämnat otroligt fina avkommor i form av Eldur från Färdsjö samt Isak, Dófri och Líf från Fagerland. Tidigare i sommar valde vi dock att tacka för vad Frida gett oss och sålde henne till Blentarps Islandshästar i Skåne. Hennes nya ägare satsade på att återigen betäcka henne med Segull frá Skardi med vilken hon tidigare fått avkommorna Eldur och Isak. Med stortransport åkte Frida direkt ner till Niels och Sussi på Skáneylands Islandshästar och så långt var allt väl. Efter ett par tre veckor efter ankomst blev dock Frida sjuk, ordentligt sjuk. Det visade sig att hon hade kvarka. Detta ställde förstås till det för såväl hingsthållare (som inte kunde ta emot fler ston till hingsten) och stoägaren (som hade en svårt sjuk häst som var tvungen att tas hem från hingsten). Tyvärr är Frida ännu inte frisk och inte heller dräktig vilket vi tycker är väldigt tråkigt. Vi hade verkligen önskat att de nya ägarna hade haft en liten Segullavkomma att se fram emot nästa år efter allt elände som varit.

Återigen blir det aktuellt att fundera över nackdelarna med stortransport. Smittrisken är stor när man transporterar många hästar från många olika ställen och oavsett vem och vad som orsakat smittan så riskerar många hästar att få den samt att föra den till många olika ställen. Då inkubationstiden kan vara ganska lång på vissa sjukdomar så hinner aktuell häst ofta föra smittan vidare innan den själv insjuknar. Bäst är alltid att själv köra sin häst till det ställe den ska och har man inte möjlighet till det är det att föredra att isolera den häst som blivit transporterad i tre veckor innan man släpper in den till andra hästar. En hage som inte är i anslutning till de andra fungerar utmärkt som "karantänhage".

Vi hoppas nu att familjen Dahl får en trevlig vinter med Frida och att oturen har vänt till nästa säsong!

Läs mer on Frida på http://www.blentarps-islandshestar.com/

Ny praktikant



Det är så inspirerande när det kommer hästintresserade praktikanter till gården. När man har en så pass liten verksamhet att den mesta tiden i stallet spenderas utan sällskap är det väldigt roligt när det kommer unga hästmänniskor med massor av engagemang. I dag kom Therese Hemmingsson som studerar på Dille Islandshästgymnasium till oss. Therese äger vår uppfödning Vakur från Fagerland som är halvbror (samma mamma) till vårt fina sto Tara från Fagerland. På bilden ses Vakur som ettåring till vänster om sin hagkompis Kraftur från Fagerland. Foto: Jenny Widding.

söndag 24 augusti 2008


Nu har vi hämtat hö hos familjen Larsson/Hoflin i Kallsta. Förutom att höet var superfint så hjälpte Kent till att lasta samtliga fyra transporter som vi kom med. Massor av tack för hjälpen!

lördag 23 augusti 2008

Hnóta frisk igen


Efter noga övervakande av Hnóta sedan hon drabbades av kolik för ett par dygn sedan kan vi nu konstatera att hon mår bra igen. Så skönt att allt gick bra. Man får sig dock en tankeställare vad det gäller uppsikt av de hästar som går ute dygnet runt. Har man stora marker och många hästar kan det vara svårt att hålla tillräcklig uppsyn och frågan är också hur mycket tillsyn som är just tillräckligt. Blir hästen väldigt sjuk så kan några timmar vara tillräckligt för att innebära skillad om liv och död - Faktiskt!
På bilden: Hnóta med nyfödda fölet Hilda från Fagerland e Snerrir frá Bae 1. Hnóta är nu dräktig med Reynir frá Holtshusum.


torsdag 21 augusti 2008

Kolik


Under alla år som vi haft Islandshästar är de gånger vi varit i behov av att tillkalla veterinär på grund av sjuk häst väldigt få. Vi har förmånen att ha en på alla sätt sund hästras där det sällan sker stora skador i umgänge med andra hästar och få är de gånger de blir drabbade av andra sjukdomar. När vi i går gjorde tillsynen av hästarna på bete fann vi dock Hnóta liggande i hagen med magsmärtor. Som tur var har vi duktiga veterinären Anna-Karin Eng boende i byn och hon tog emot oss trots den sena timmen. Efter några timmars behandling i familjen Eng´s trädgård mådde Hnóta mycket bättre och i dag är hon symtomfri. Det är lite läskigt när ett dräktigt sto med föl vid sidan blir så sjuk och vi är oerhört tacksam för att vi fick snabb och kompetent hjälp. Tusen, tusen tack vill vi rikta till Anna-Karin och Anders Eng samt till vår fantastiska granne Annelie som ställer upp i vått och torrt!

Gunnar är frisk som en nötkärna


En av våra katter - Gunnar - blev påkörd av en bil för några veckor sedan. Under några dygn var vi oroliga för om han överhuvudtaget skulle överleva. Men katter är tåliga djur och nu är ett ärr och några kala fläckar i pälsen det enda som vittnar om olyckan. Han är pigg och glad och precis lika tjusig som alltid!

måndag 18 augusti 2008

Dräktighetsrapport


I fredags var Ann-Sofie Lilja på Övergård och ultraljudade. Samtliga ston var dräktiga utom två fina ston som tidigare blivit dräktiga utan problem. De båda har de senaste åren gått tillsammans med en valack och ådragit sig infektioner i livmodern. Detta är förstås tråkigt för alla parter men tråkigast är det för hästägarna som både står med ett sto som inte är dräktig och dessutom kostnader för såväl språngavgift, betesavgifter och flertalet veterinärundersökningar och behandlingar. Vill därför passa på att uppmana de stoägare som planerar att använda sitt sto i avel att inte ha dem tillsammans med valackar. Det går aldrig att vara säker på att valacken inte hoppar på stoet såvida man inte har ständig tillsyn.

Gå gärna in på http://www.konungsberg.com/faq.htm där man på ett kortfattat och enkelt sätt informerar och ger tips kring stoets dräktighet.
Då bilden ses Audur snusande på Dimbrá som nu är dräktig. Audur har under säsongen betäckt nio ston. Sex av dessa är konstaterat dräktiga och två väntar fortfarande på ultraljud.

Hemma igen efter härlig helg i fjällen

En riktigt, riktigt mysig helg har vi haft i Jorm. Trevligt sällskap, underbart väder och supergod mat i kombination med storslagen natur och proffsigt arrangemang gjorde helgen perfekt. Ska lägga in bilder inom kort i vårt bildgalleri.

torsdag 14 augusti 2008

Fjälltur


Jo då, efter alla år som guide på ridturer i Sverige såväl som på Island ska jag nu ut på min första ridtur som gäst http://www.korpensoga.com/. En god vän har i flera år talat lyriskt om Jorm och i dag åker vi upp till hennes stuga för kantarellspaning och övernattning. I morgon blir det ridtur på fjället, god mat och mycket skratt med hela tjejgänget. Hit till Solberg kommer veterinär Ann-Sofie Lilja och ultraljudar ston och för första gången kan jag själv inte vara med. Annelie Ziemann håller ställningarna och har lovat att ge mig omedelbara rapporter. Rapport kommer på söndag eller senast på måndag såvida jag inte blivit kvar på fjället. Ha en härlig helg!

Att lämna sin häst på träning!


Återigen har jag träffat en hästägare som inte känner igen sin häst efter att den varit på träning hos en beridare. Det är inte första och knappast den sista gången som det inte blev såsom hästägaren hade önskat och tänkt sig. Funderingarna blir många kring varför en träningsperiod ofta slutar med missnöje. I följande text presenterar jag kortfattat några av de tankar jag har kring att lämna bort sin häst på träning. Förslag på vad man bör tänka på innan, under och efter träningsperioden.

Innan beslutet tas att skicka hästen på träning bör man fråga sig, varför? Har jag under en period inte tid eller möjlighet att själv träna min häst? Behöver jag hjälp att utbilda den? Har jag ett problem som jag själv inte klarar av att lösa? Avelsvisning? Gångartsträning? Oavsett vad anledningen är så är det oerhört viktigt att man diskuterar just detta med aktuell tränare och att en överenskommelse görs kring vad som är rimligt att uppnå. Att klargöra vilken målsättning man har med träningen och att denna är densamma för tränaren och ägaren. Vill ägaren ha hjälp att utbilda en häst som ska fungera som fritidshäst i skog och mark så är detta vad tränaren har att rätta sig efter. Det är också viktigt att diskutera kring tidsaspekten. Naturligtvis är det omöjligt för en tränare att avgöra exakt hur lång tid ett arbete kommer att ta men ofta har tränaren så mycket erfarenhet att de kan göra en grov uppskattning efter att ha jobbat med hästen ett par gånger. Ofta får tränaren en begränsad tid på sig för att träna aktuell häst och som hästägare förväntar man sig ofta att tämligen mycket ska hända under den tiden. Här kan man i oändlighet diskutera vad som blir bäst. Ska hästen visas eller tävlas? Vill jag att den ska bli en harmonisk ridhäst för framtiden? Hur mycket träningstid (och pengar) är jag som hästägare beredd till? Fundera och tänk efter innan och behåll det sunda förnuftet, få är de gånger det sker underverk.

Under träningens gång är det lämpligt att förhöra sig om hur det går. Att besöka, titta och kanske provrida själv beroende på vad syftet är med träningen. Ska min häst avelsvisas så är det kanske inte lämpligt att själv provrida men det är ändå viktigt att följa träningen för att se att det som sker är det jag önskar. Är tanken att ägaren själv ska rida hästen efter träningsperioden så är det absolut av största vikt att kan följer hästen i dess utveckling och vet vad som händer. Är du inte nöjd med vad som sker under träningen så tveka inte att diskutera detta med tränaren, känner du dig oskäker så ta med dig någon som hjälper till att framföra dina åsikter. Känns det nödvändigt så ta hem din häst, det är bättre än att fortsätta om det inte känns bra. Återgå alltid i tankarna till vad ditt egentliga syfte med träningen var och är. Fundera, begrunda och analysera vad som händer under träningsperioden då detta kommer att vara av stor betydelse för din och din hästs fortsatta utbildning.

Efter att träningsperioden är avslutad börjar egentligen den svåraste tiden. Här handlar det om en häst och ryttare som tillsammans ska jobba vidare. Två parter som kanske ska ändra på gamla mönster eller fortsätta ett påbörjat arbete. Saker och ting är inte som de var innan och ibland upplever ägaren mycket postitivt, men i bland även negativt. Det bästa i detta läge är att ta hjälp av sin tränare och att föra en diskussion kring hur tanken har varit i arbetet och hur man valt att jobba, samt ta lektioner. Om hästen blivit bättre eller sämre är alltid svårt att säga då den faktiskt kan gå sämre (tillfälligt?) för ägaren för att den inte är som den brukar vara. Hästen är alltid annorlunda efter att någon annan har tränat den och finns inte förtroende för tränaren, och man själv inte känner trygghet i den fortsatta träningen, så kan det vara till hjälp att kontakta en annan intruktör för tips och vägledning.

Många, många fler saker finns naturligtvis att tänka på men det som är det allra, allra viktigaste är att som hästägare upprätthålla en god kommunikation med tränaren och att ständigt ställa sig frågan om träningen går åt det håll jag önskar och följer tänkt syfte!
Risken med att skriva en text som den i dag är att någon känner sig träffad. Detta är inte alls syftet med mitt inlägg utan snarare att föra en diskussion kring varför det ibland inte blir så bra, och vad man som hästägare kan göra för att undvika detta. Alice, som garanterat inte kommer att känna sig träffad av texten, får i dag ståta på sin Tussilago som nog aldrig varit på träning.

onsdag 13 augusti 2008

Regn och rusk

Den här tiden förra året var hela familjen på Hälsocentralen i Hammerdal och erhöll vaccinationer inför resa till Thailand. I detta ruskväder är det inte utan att man önskar att man hade bokat en resa även detta år. Hästarna verkar inte misstycka dock - De trivs bättre med regn än med gassande solsken. Utvärderingen av vår myggfångare som utlovades i början av sommaren får dock vänta tills nästa år. Från att vi köpte denna har det helt enkelt inte alls varit varken mygg, knott eller broms hos oss och endast två små myggor har blivit fångade.

På bilden ses våra småtjejer i ett hotellrum på Koh Samui i september 2007.

måndag 11 augusti 2008

Lugnt i hagarna och ultraljud på G

I hagarna råder lugn och harmoni. Fyra ston går tillsammans med sina föl vilket är roligt att se då fölen har väldigt roligt tillsammans. Ett antal yngre ston går i största sommarhagen och man kan även där se fördelarna med att ha många hästar tillsammans. Tråkigare har nog våra två valacker det som ensamma får gå i en hage med begränsad tillgång på bete. Hingsten Audur kanske har det tråkigast ändå... Inget sto är i brunst och på fredag väntar ultraljud och veterinären Ann-Sofie Lilja kommer att få titta på ett 10-tal hästar både från vår gård och hästar som kommer utifrån. Det pirrar alltid lite i magen när det är dags för ultraljud - Man vill ju så gärna att alla ston ska vara dräktiga!

söndag 10 augusti 2008

Sista sommardagarna?

Min man har lärt mig att utnyttja sommarens alla soliga dagar till fullo. Att ta ledigt när solen skiner och att jobba när vädret är sämre. Filosofin är inte så tokig för jag måste verkligen säga att jag tycker att vi haft en härlig sommar. Årets sommarhöjdpunkt har varit att se våra små barn lära sig åka vattenskidor. På bilden syns Annie 5 år på sin premiärtur i Edesjön.

Lite ridet har det dock blivit så jag längtar och ser fram emot att börja jobba med Isold framåt hösten. Audur har det lugnt i hagen och sköter sig så fantastiskt bra med sina ston så vi behöver som hingsthållare knappt lägga oss i alls. En riktig lat sommar har vi haft med andra ord.

Nu åker vi ner till husbåten för att njuta av (den sista?) sommardagen, kräftor och härliga vänner!

fredag 8 augusti 2008

torsdag 7 augusti 2008

NM i Norge


Nordiska Mästerskapen pågår för fullt och det svenska laget har gjort bra ifrån sig. Gummi och Sproti slog (som vanligt) till med ett guld i stilpassen och poängen var smått fantastiska 8,71. Häftigt och jättespännande inför VM nästa år. Även om det inte alls är nervpirrande att följa detta ekipage längre (de vinner ju alltid utan nämnvärd konkurrens) så är det verkligen roligt att se att de ständigt utvecklas. Snabbare, vackrare, starkare och smidigare för varje år måste Sproti vara ett utmärkt exempel på en perfekt matchad häst.

Svenska landslaget uppdaterar och bloggar dagligen. Följ deras äventyr på http://www.icelandichorse.se/Landslaget/

onsdag 6 augusti 2008

Frosti frá Skambeinsstödum

När min lillasyster Janna var gravid så fick jag den stora förmånen att träna och tävla hennes makalöst roliga ridhäst Frosti. Nu när mina ston går dräktiga, och jag är mer ridsugen än någonsin förr, så ser jag gärna att min syster skaffar barn nummer två inom kort. Jag kan ta hand om hennes Frosti jag... ;)


måndag 4 augusti 2008

Årets höskörd är i hamn

Allt hösilage är skördat och det mesta har kommit hem till gården. Årets hö blev torrt och bra och nu väntar vi svar på analysen för att se vilka värden det har. Har också i dag fått klarteckan från Marie Larsson i Kallsta att de kan sälja torrhö i bal till mig. Känns alltid bra att ha vinterfodret ordnat.

söndag 3 augusti 2008

Medryttare sökes


En seriös medryttare sökes till topptrevliga stoet Orka. Hennes ägare Agneta har henne inackorderad hos oss på Solberg Islandshästgård men eftersom hon själv är boende i Östersund har hon inte tid att rida henne så ofta som hon skulle behöva. Här i Solberg finns fina träningsmöjligheter och Agneta ger även seriös ryttare möjlighet att kursa och tävla på Orka om så önskas. Kontakta Irja om intresse finnes för ytterligare information.

lördag 2 augusti 2008

Lata dagar i solen till ända


Vanligtvis brukar vi uppdatera aktuelltsidan dagligen, men i den sanslösa sommarvärmen som varit har vi bott på husbåten och bara tagit det lugnt. Nåväl, så lugnt det nu går med fyra barn som har tillgång till allehanda vattensporter.

I går var det dock lite svalare väder och vi passade på att hämta hem lite hästar som varit hos hingst. Tara och Fála är nu hemma i Solberg konstaterat dräktiga med Hrannar von Svada-Kol-Kir. Vidun och Dína är hemma nybetäckta med Reynir frá Holtshusum och väntar på ultraljud.

Fenja och Glírna som är konstaterat dräktiga med Audur från Järvsand har åkt hem till familjen Bard i Eskilstuna. Ytterligare ett sto är konstaterat dräktig med Audur och det är stoet Nös som ägs av Irene Tängmark i Yxskaftkälen. Vi önskar er alla lycka till med förestående fölningar och hoppas att ni kommer att bli nöjda med era avkommor.
På bilden syns Fála och Tara på resande fot.