fredag 30 oktober 2009
Nya hästar på gården!
Näe, nu kunde vi inte hålla oss längre. Döttrarna har fått varsin B-ponny. Båda är välutbildade och tidigare tävlade med duktiga ryttare på ryggen. Riktigt bra läromästare hoppas vi.
Tack Annica och Elin för trevligt resesällskap.
Välkommen till gården King of Black och Felicia VI!
fredag 23 oktober 2009
Riddari från Fagerland - Till salu!
Riddari var det enda hingstfölet som föddes hos oss i sommar. Av praktiska skäl väljer vi därför att sälja honom då vi inte har någon hingstflock. En välstammad kille, avlad med sikte på en riktigt bra sporttävlingshäst i femgång, e Hrannar von Svada-Kol-Kir, u Tara från Fagerland (flertalet bilder finns på vår hemsida www.solbergs.se under fliken bildgalleri), ue Mökkur frá Varmalaek. Blup 116 vilket, om det fortfarande är över 115 när han är 2 år, berättigar till begränsad betäckningstillstånd för 10 ston. Pris om 45.000 kronor inkluderar moms samt uppehälle tills avvänjning i vår. Mer information hos Irja på tfn 070-6065566.
Lägesrapport avseende dräktigheter...
... Full pott!!!
Samtliga ultraljudade ston konstaterades vid onsdagens undersökning dräktiga. Kuuuul!
Vad gäller Vidun så är det extra roligt eftersom hon resorberade vid sina tre första dräktigheter (samtliga med Blaer frá Budarhóli) och har efter detta blivit behandlad med antibiotika i samband med betäckning. Men inte nu, nu blev hon dräktig på ett språng den 24 juli 2009 (med Blaersonen Pjakkur från Valne Gård). Konstaterades dräktig första gången på 18 dygn och sedan ytterligare två gånger efter detta. Allt ser bra ut!!!
Tänk om vi skulle ha sådan tur att Vidun även forsättningsvis levererade fantastiska små stoföl...
På dagens bilder: Vidun och hennes två döttrar Vidja och Vissa.
måndag 19 oktober 2009
www.ann-sofielilja.com
I morgon har vi en heldag inbokad med veterinär Ann-Sofie Lilja. Hon kommer från morgonen att göra 90-dagars ultraljud på ett antal ston för att sedan fortsätta med att undersöka tand- och munstatus på några hästar. Efterfrågan har varit stor vad gäller att komma hit med sin häst och dagen har tyvärr inte rymt alla. Vi får helt enkelt boka in ytterligare en tandläkardag framgent. Tills vidare kan jag dock välkomna er som inte fått plats med er häst att komma hit och närvara - Mycket lärorik tillika nödvändig kunskap!
Följande är Ann-Sofie´s beskrivning om sig själv och sin veterinärbakgrund, saxat direkt från hennes hemsida www.ann-sofielija.com:
"Jag har ridit och haft egen häst sedan 1972 och började på veterinärhögskolan i Uppsala 1986. Utbildningen avslutades 1991 och därefter vikarierade jag i tre år på olika distrikt.
Mellan åren 1994-2002 var jag anställd på Skara Semin som djurhälsoveterinär och parallellt med detta började jag med hästsemin på Millomgårdens stuteri. Dessutom arbetade jag på Ängens stuteri med hingstar på naturlig betäckning. Jag arbetade på dessa stuterier till och med säsongen 2002.
Julen 2002 flyttade jag hem till Jämtland och började arbeta på Norra Storsjöbygdens distriktsveterinärstation. Jag har också arbetat med hästsemin på Överby stuteri, Marieby sedan sommaren 2004. Jag slutade på distriktet februari 2006 och startade egen verksamhet.
För snart fyra år sedan var jag på en föreläsning med Torbjörn Lundström. Han föreläste om hästtänder och betselskador. Jag tyckte det var mycket intressant och tog kontakt med honom efteråt. Jag har sedan dess haft förmånen att få utbildning på tandkliniken i Söderköping hos Torbjörn vid flera tillfällen.
Jag har dessutom genomgått steg ett och två i hästtandvård vid SLU i Uppsala."
Även dagens bild är lånad från Ann-Sofie´s egen hemsida.
Vilken lättnad!
Lilla Frigg från Järvsand, vårt lilla framtidslöfte i femgång, har i helgen lyckats skrämma upp oss rejält. I fredags fann vi henne i hagen helt apatisk, med vänster bakben uppdraget. Vi lyckades inte få henne att röra sig ur fläcken och hon var inte intresserad av varken mat eller vatten. Benet var svullet från hasen och nedåt. Inte bra!
Vad göra? ATG-kliniken stängd för helgen. Smärtlindring inte ett alternativ p g a frakturmisstanke. Närmaste klinik med röntgen? - Alltför långt borta för ett 1-årigt sto med smärtor. Det blev avvakta, pyssla om och hoppas under helgen.
I dag blev det besök på ATG-kliniken i Östersund. Det visade sig handla om en rejäl hovböld som ville ut högt upp vid området av trakten. En enorm lättnad. Trots att det blir en del pyssel med omläggning och gipsning så blir ju hästen helt återställd inom kort. Vi trodde det värsta och är såååå lättade!!!
Bilden på Frigg är tagen i början av sommaren då hon fick ta en liten promenad på ridplanen. Hon gick och snusade på underlaget som en jakthund - Tyckte nog att det var en väl snål sommarhage hon blivit släppt på.
söndag 18 oktober 2009
Orka från Isberga
Nu är en ny annons ute på www.hastnet.se avseende Orka från Isberga. Denna som ser ut som följer;
Orka från Isberga är ett fyrgångssto e Ari från Alvargården. Hon är dräktig med unghingsten Pjakkur från Valne Gård (e Blaer frá Budarholi, u Muska frá Keldudal). Har fyra rumsliga gångarter och är pigg och framåt. Stabil och inte rädd för något! Hennes ägare har nu funnit en häst som passar hennes ändamål bättre och söker därför ett nytt hem till henne. Har därför rejält sänkt priset, samt står för alla avgifter avseende väntat föl. Ett fynd för den som söker en stor, stabil, viktbärande och trygg häst till fritidsridning, verksamhet, kursande och/eller tävling på klubbnivå. Som bonus dessutom konstaterat dräktig med en spännande hingst! Priset avser snabb och smidig affär!
På bilden: Orka & Pjakkur sommaren 2009.
fredag 16 oktober 2009
Köp Ridsport!
onsdag 14 oktober 2009
Sån´t är livet :(
Tyvärr måste Marika p g a ändrade familjeförhållanden sälja sin trevliga ridvalack Aldur frá Vatnsleysu IS1994158501. Fyrgångare med väl åtskilda gångarter. Stabil, trygg, frisk och eksemfri. Mycket kursad, sparsamt tävlad. Fungerar utmärkt som gångartsläromästare, som fritidshäst eller för den som vill ut och tävla lite. Mycket bra även som verksamhetshäst. Ring ägare Marika vid intresse 0644-40109 eller 0761-137178.
måndag 12 oktober 2009
Isoldambivalens!
Tycker ni att rubriken känns som tagen direkt från svenska akademins ordlista? Nähä, men begreppet har varit högaktuellt i min värld under en lång period. Sällan har jag varit så ambivalent kring en häst som just Isold. Kanske har det att göra med att jag tyckte så mycket om hennes mamma, att hon redan från sin första levnadsdag utmärkte sig med en utstrålning utöver det vanliga eller helt enkelt för att hon är en så härlig individ.
Troligen kommer hon inte att nå den nivån i kapacitet som mina senaste tävlingshästar (Vidun, Fála och Frosti) och därför har jag under en tid funderat på att sälja henne till någon som tycker att det räcker med det hon har. Alternativt en junior eller ungdomsryttare som troligen kan komma riktigt långt med henne. Hon är ju så trevlig och lättriden, vacker och med fina gångarter. Men varje gång hittar jag någon förevändning. Kanske måste jag helt enkelt anlita någon att sälja henne? Eller kanske hitta en delägare till henne så att jag får ta ett par föl...
Ska jag fortsätta min ambivalens eller bestämma mig för något? VAD???
Bilden på Isold är tagen i augusti -09. På ryggen sitter Maria Nilsson.
fredag 9 oktober 2009
www.monias.se
Efter många år som ryttare kan jag titta tillbaka på ponnyåren som några av de absolut roligaste. Att få pyssla med sin egen ponny, rida ut med ryggsäcken packad med saft och smörgåsar, att galoppera över ängarna, att hoppa över ikullfallna träd, rida över bäckar och hitta nya ridstigar. Att deltaga på sin första träning, att knoppa manen inför den första dressyrtävlingen, att hoppa över precis allt som går att hoppa över, att sy ett hästtäcke på syslöjden och köpa matchande nosludd till det... Vad är härligare än ponnytiden?
En ponnytid kan man ha på vilken typ av häst som helst, förutsättningen är bara att hästen i fråga är tillräckligt snäll och trivs med sin uppgift!
I dag rider traktens yngre barn och ungdomar sina första ridpass för tränaren Monia Häggkvist. Monia är ridskolechef på Ramsele ridklubb och har tävlat med framgång i hoppning och fälttävlan. Hennes filosofi är sund, enkel och något vi verkligen känner att vi kan stå för inför våra barn;
Monias Filosofi:
Den är mycket enkel...
It´s all about the feeling.
Under hela min verksamma tid som ryttare, ridlärare, tränare ,utbildare och coach har mitt mål och strävan efter att lära mig mer blivit min drivkraft och motivering i det dagliga arbetet.
Min filosofi är därför ganska enkel och för den oinvigde lätt att förstå nämligen att det handlar om känsla... Du blir tex aldrig en bra medmänniska om du inte kan känna empati för andra människor du blir heller aldrig en bra hästmänniska om du inte kan känna kärlek till djuret.
Om du är beredd att offra den tid som krävs för lärandet ser jag ingen begränsning i din utveckling som ryttare. Det pratas ofta om olämpliga hästar, ryttare utan talang och dåliga tränare men i min värld existerar inte detta för i slut änden är det bara du själv som sätter gränsen.
Min uppgift är att försöka hjälpa dig att nå ditt mål oavsett social bakgrund eller häst material, detta har blivit lite av min specialitet.Att med små medel och begränsat material plocka fram det bästa ur varje enskild individ och sedan arbeta fram en långsiktig plan beroende på mål.Man kanske inte kan göra en hel höna av en fjäder men det fjädern kan lära dig är ovärderlig kunskap så hoppa inte över den.
Här nedan följer några goda råd som jag vill ge till dig:
Det finns alltid någon som kan mer, du blir aldrig fullärd. En ödmjuk inställning om dig själv inför dina medmänniskor, hästar och tränare vinner alltid i längden.
Hitta en röd tråd och följ den.
Ett dåligt system är bättre än inget system.
Ta aldrig en genväg när du jobbar med hästar.
Sätt alltid hästen i första hand.
Kom ihåg vem som hållit i stegen längst där nere när du själv står på översta pinnen.
Lycka till och kom ihåg att ryttarkänsla kan man träna sig till den är inte medfödd!
En ponnytid kan man ha på vilken typ av häst som helst, förutsättningen är bara att hästen i fråga är tillräckligt snäll och trivs med sin uppgift!
I dag rider traktens yngre barn och ungdomar sina första ridpass för tränaren Monia Häggkvist. Monia är ridskolechef på Ramsele ridklubb och har tävlat med framgång i hoppning och fälttävlan. Hennes filosofi är sund, enkel och något vi verkligen känner att vi kan stå för inför våra barn;
Monias Filosofi:
Den är mycket enkel...
It´s all about the feeling.
Under hela min verksamma tid som ryttare, ridlärare, tränare ,utbildare och coach har mitt mål och strävan efter att lära mig mer blivit min drivkraft och motivering i det dagliga arbetet.
Min filosofi är därför ganska enkel och för den oinvigde lätt att förstå nämligen att det handlar om känsla... Du blir tex aldrig en bra medmänniska om du inte kan känna empati för andra människor du blir heller aldrig en bra hästmänniska om du inte kan känna kärlek till djuret.
Om du är beredd att offra den tid som krävs för lärandet ser jag ingen begränsning i din utveckling som ryttare. Det pratas ofta om olämpliga hästar, ryttare utan talang och dåliga tränare men i min värld existerar inte detta för i slut änden är det bara du själv som sätter gränsen.
Min uppgift är att försöka hjälpa dig att nå ditt mål oavsett social bakgrund eller häst material, detta har blivit lite av min specialitet.Att med små medel och begränsat material plocka fram det bästa ur varje enskild individ och sedan arbeta fram en långsiktig plan beroende på mål.Man kanske inte kan göra en hel höna av en fjäder men det fjädern kan lära dig är ovärderlig kunskap så hoppa inte över den.
Här nedan följer några goda råd som jag vill ge till dig:
Det finns alltid någon som kan mer, du blir aldrig fullärd. En ödmjuk inställning om dig själv inför dina medmänniskor, hästar och tränare vinner alltid i längden.
Hitta en röd tråd och följ den.
Ett dåligt system är bättre än inget system.
Ta aldrig en genväg när du jobbar med hästar.
Sätt alltid hästen i första hand.
Kom ihåg vem som hållit i stegen längst där nere när du själv står på översta pinnen.
Lycka till och kom ihåg att ryttarkänsla kan man träna sig till den är inte medfödd!
torsdag 8 oktober 2009
onsdag 7 oktober 2009
Blir det något föl till sommaren?
Onsdagen den 21 oktober kl 9.30 kommer veterinär Ann-Sofie Lilja hit. Vi ska då ultrajuda våra ston och se om de fortfarande är dräktiga. Ni som hade era ston på betäckning hos oss förra sommaren är varmt välkomna att höra av er till mig om ni också vill dräktighetsundersöka era ston.
Ann-Sofie kommer också att kolla tandstatus på några hästar och det finns möjlighet att boka in ytterligare ett par hästar även på detta om intresse finnes. Begränsat med platser så hör av er inom kort om ni vill undersöka er häst.
Ni når mig på 070-6065566 eller irja.hjort@hotmail.com
Bilden föreställer Vidun med sitt förstfödda och mycket efterlängtade föl Vidja, ett resultat av en god veterinärinsats.
Inridning på schemat
Nu har 3-åringarna kommit in på stall för påbörjad inridning. Vi fortsätter med den markträning som påbörjades när de var 2 år. Jättekul tycker de två tjejer som i går löslonerades på ridplanen. Bilden föreställer Jára från Fagerland 3 år, som är efter Blaer frá Budarhóli och undan Dimma frá Thjólofshaga.
Vi har i höst möjlighet att ta emot ytterligare någon unghäst för inridning. Kostnad 1000 kr/vecka. Moms tillkommer.
tisdag 6 oktober 2009
Marika och Aldur
Nya inackorderingar i form av Marika och hennes Aldur har i dag anlänt tll Övergård. Aldur går nu i nya vinterhagen tillsammans med Nonni, Orka och Tussilago. Eller går kanske var fel uttryckt, han har fått röra på sig en hel del. Han må se harmlös gamle Nonni men han är högsta hönset i flocken och den som vågar sig på att bråka med honom får ganska snart en tydlig tillrättavisning. En rättvis och bra ledare är han dock och det är alltid ordning och reda i hans flock.
Nu när vi har två nya vinterhagar med tillhörande vindskydd samt vinterfoder i överflöd, så har vi faktiskt möjlighet att ta emot ännu någon inackordering inför vintern. Både i valackhagen och i stohagen finns plats för ytterligare någon häst. I båda fallen är det lösdrift och fri tillgång till hö, salt och mineraler som gäller. Tillgång till egen box i stallet, ovalbana, upplyst ridplan och rundkorall. Kostnad 1100 kr/mån vintertid. Hör av er till Irja 070-6065566 vid intresse.
På bilden: Marika och Aldur.
måndag 5 oktober 2009
Audur från Järvsand - Till salu
Nu är det sista veckan jag har nöjet att träna Audur 4 år. Tiden har gått snabbt och träningsperioden om en månad går mot sitt slut. Annelie, som beslutat att sälja sina hästar och sluta med uppfödning, kommer i morgon hit och videofilmar sin häst. Detta för att ni som är intresserade, men har långt att åka för en provritt, får en liten förhandskoll. En riktigt fin och talangfull häst som skulle passa som framtida femgångstävlingshäst. Annons kommer inom kort ut på www.hastnet.se.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)