måndag 1 september 2008

Hög tid att ordna fölens hästpass!


Att ordna hästpass till sina föl blir allt trixigare. För några år sedan räckte det med att skicka in betäckningsrapporten till SIF för registrering sedan var allt i sin ordning. Numera krävs lite mer. Tacksam är jag att ID-kontrollant, tillika vår webmaster Maarit Friman, har koll på läget för själv tycker jag att regler och krav förändras från år till år. I går var hon här hos oss för att ID-kontrollera, ta hårprov för DNA och chipa Vidja, Hilda, Vera och Frigg. Det gick smidigt och bra!

Nedanstående text är saxat från Maarit och Leifs hemsida http://www.jemthagen.se/ och innefattar de handlingar som ska bifogas ansökan om hästpass samt övriga tips och råd.

Signalementsbeskrivning
Betäckningsrapport
Chipmärkningsrapport
Chipkoder (dom lösa överblivna)
DNA rapporten
DNA hårprov

Vidare tipsar Maarit om att skicka in handlingarna i god tid så man slipper hamna i kö när alla andra skickar in - innan årsskiftet. En bonus med att vara ute i god tid är att om fölet blir registrerat innan körningen i WF i (okt-nov) så ser man blupen redan i år. Annars får man vänta till nästa höst.

Nytt för i år är DNA-underlagen som ska bifogas passansökan, dessa beställs ifrån SIF. KOM IHÅG att skicka efter dem från SIF innan ni beställer hem ID-kontrollanten i höst. Strax innan jul får ID-kontrollanterna väldigt mycket att göra och kan inte komma med lika kort varsel. Kommer handlingarna in till SIF efter årsskiftet åker man på en straffavgift.

På bilden Hilda från Fagerland vars handlingar nu ska skickas in till SIF för ansökan om hästpass och registrering i World Fengur www.worldfengur.com

1 kommentar:

M A Friman sa...

Hon var bedårande söt med sitt svarta huvud. Men hon var mycket ljusare nu.