fredag 19 september 2008

Dräktiga ston?!...


När vi betäckte vårt första sto av rasen Islandshäst var det enkelhet som gällde. Vi åkte till hingsten och släppte dit stoet som gick där större delen av sommaren. Hingsthållaren konstaterade att hon nog sett stoet bli betäckt någon gång men kunde inte riktigt säga när... När vi hämtade stoet betalade vi betäckningsavgiften och upplystes om att om vi inte fick något föl nästa år så var vi välkomna tillbaka för ett nytt försök vilket ingick - Vi hade ju åkt dit för att få ett föl. Under vintern gick stoet Harpa, förhoppningsvis dräktig, tillsammans med turridningsvalackerna och åt hö. 1988 föddes stofölet Aska från Fagerland hos oss. Hon stod i hagen en morgon bland alla nyfikna valacker som en glad överraskning. Vi var lyckligt ovetande om alla komplikationer som kunnat uppstå i allt från att bli dräktig till att nedkomma med fölet.

I dag finns så mycket information at hämta inför beslutet at låta betäcka sitt sto. Personligen kommer jag att vika en dag för ett avelsmöte på Wången vilket jag vill rekommendera egentligen alla som har i åtanke att syssla med avel oavsett omfattning.

Avelsmötet går av stapeln på Wången den 25 oktober och årets tema är FÖL! Det blir ett späckat program med många intressanta föreläsningar bl.a. Kerstin Darenius som talar om stoets dräktighet och fölning. Kerstin är en oerhört duktig veterinär inom området och är också den som hjälpte oss att utreda Vidun och är således den vi har att tacka för att vi en har en liten Vidja från Fagerland i vår hage.

På bilden ses Hrannar von Svada-Kol-Kir med vilken Fála och Tara är konstaterat dräktiga mha ultraljud i 18:e respektive 20:e dygnet. Nu ska de återigen ultraljudas på 90:e dygnet för att levande föl avgiften ska betalas in samt för att vi ska kunna försäkra de små guldklimparna. Under vintern går de i separat stohage med beräknad foderstat för att deras och fölets förutsättningar ska bli så bra som möjligt. När tiden är inne för fölning kommer det att vakas för att vi ska finnas på plats om något skulle gå fel. Tiderna förändras!

1 kommentar:

M A Friman sa...

Ledsen att meddela, avelsmötet på Wången den 25 oktober är inställt. Anledningen orkar jag inte gå in på.

Kerstin kommer att föreläsa på Sobacka konferensanläggning den 15-16 november. Samma föreläsning!

Kanske samla ihop några kompisar och åka ner?!