I vårt stall finns mestadels unghästar men även några fantastiska gamla hästar som gett oss otroligt mycket genom åren. Äldst av de äldre är Glaumur (på bilden) som hunnit bli 29 år. Han är en alldeles enastående ridhäst med fantastiskt taktrena och fina gångarter. Väldigt välriden i grunden och med massor av arbetsvilja har han i sin ungdom figurerat som landslagshäst i såväl Sverige som Norge och har en titel som Nordisk mästare i fyrgång som främsta merit. I dag är han vår lyxridhäst här på Övergård. Behöver man muntras upp kan man ta en ridtur på Glaumur som ger järnet och bjuder på lättillgänglig och fin tölt med ett fantastiskt flyt och tempo.
Glaumur har en helt okänd stam. Inte en siffra eller bedömning i hans stamtavla så långt ögat kan nå. I bland kan jag sakna dessa otippade hästar som då och då dök upp från ingenstans och hade framgångar på banorna. I dag blir man sällan förvånad och få hästar får en chans till en bra utbildning om de inte har riktigt bra påbrå. Hur många bra hästar missar vi? Kommer vi till sist stå med en alldeles för smal avelsbas där alla hästar är besläktade med varandra? Blup i all ära, men ibland önskar man att den gamla hederliga metoden - att titta på individen - fick råda. Skulle vi få ett sämre resultat i aveln då? Skulle det gå långsammare framåt? I den bästa av världar skulle alla hästar få en chans till god utbildning så att vi kunde bedöma deras kapacitet på hyfsat liknande villkor. Vad spännande det skulle vara!
4 kommentarer:
Jag tror inte det finns något att oroa sig för.
Många av oss planerar betäckning under vintern med blup, stamböcker, siffror och dyl. Men i slutänden blir betäckningen med känsla, bekvämlighet och annat smått och gott inblandat.
Dom flesta av oss tar ändå i slutänden vårat "älskade" sto till den hingst som finns nära, som vi "känner", vi har sett att han är trevlig och fungerar i vardagslivet.
Det är få av oss som far land och rike runt för att jaga blupen. Men självklart finns det på nära håll så är det ju bara pricken över i:et.
Jag tror att aveln i Sverige är bred. Fast vi hör och ser mest av den "smala" aveln.
Jag själv betäcker med en ung blup hingst. Det skulle dom "nästan" aldrig göra på Island. Men det är super poppis här i Sverige, bara det gör att vi breddar oss.
Jag är lugn och kanske dum!? Avel är ett lotteri, men kul.
Ha en bra dag, för nu är det flott väder!
Citat från Ridsport:
"Landsmótsveckan på Island inleddes under måndagen och tisdagen med avelsbedömningar av ston. På torsdagen kommer bedömningarna avslutas med den öppna ridbedömningen då alla visade hästar har chans att höja sig ytterligare.
Hittills är det 7–åriga femgångsstoet Lukka frá Stóra-Vatnsskardi högst bedömd med totalt 8,84 och imponerande 9,10 för ridegenskaper, visad av Thórdur Thorgeirsson. Hon fick 9,5 för tölt, spirit och helhetsintryck och beskrevs som uttrycksfull med stora rörelser och hög aktion.
Lukka har ingen känd stam, och är närmast ett bevis på att ibland faller äpplet långt från trädet. Hon är efter Gjafar frá Stóra-Vatnsskardi och undan Freisting från samma gård. Gjafar är ej godkänd, men har avelsvisats en gång och fick då en riktigt usel ridbedömning på bara 6,54. Lukkas mor har en tämligen medelmåttig andraklass-bedömning."
Detta tycker jag absolut bekräftar dina teorier och jag håller absolut med. I slutändan är det ju också kombinationen mellan två individer som avgör - inte stam och BLUP hos framförallt den ena!
Kram
Underbara gamla Glaumur!
Jag har jobbar med honom i 10 år på Fors Gård. Vilken häst det är!!!
Härligt att se att han ahr det bra!
Er Nonni, jag tror att jag även känner honom sedan tidigare. Ägdes han tidigare av Maria Vernerlund?
Väldigt fin hemsida btw!
Malin S.(aka Freyr)
EDIT:
Såg nu att det troligen inte är samma Glaumur vi pratar om. Ups...
På Fors hade vi i många år underbara Glaumur fra Fuglsang, som även han tävlat för Norge på NM "för 100 år sedan".
Han har ingen direkt känd stam han heller och har gångarter precis som de du beskriver i inlägget!
Underbara gamla hästar!
Skicka en kommentar