tisdag 15 december 2009

Att skapa sin egen historia - Hilda från Fagerland








Anledningarna till att föda upp sina egna hästar kan vara många. För mig är en av dem känslan av att varje individ skapar sin egen historia. Den börjar redan vid valet av sto och hingst och pågår vidare i en process i allt från födelse, uppväxt, flockbeteende och vidare utveckling mot livet som ridhäst.

Detta är början på historen om (Vilda) Hilda från Fagerland.

Vårt fina fyrgångssto Hnóta frá Hjallalandi hade tidigare visat sig lämna avkommor med väl åtskilda, lättillgängliga gångarter med mycket aktion men med något medelmåttig exteriör. Vi valde därför att sommaren 2007 ta henne till hingsten Snerrir frá Bae 1, en stor och vacker fyrgångshingst med fantastisk hals och hållning samt mycket goda fyrgångsridegenskaper http://www.jennygoransson.se/snerrir.asp

Hilda föddes den 27 juni 2008 efter viss tids väntan. Hennes mor Hnóta frá Hjallalandi hade årligen nedkommit med föl precis under Norrländska Mästerskapen vilket förstås gjorde att vi alla förväntade oss detta även denna gång. Sommarsemestrar, resor och andra utfykter från gården var planerade utifrån detta men... Inget hände.

Hnóta såg förstås, i vanlig ordning, ut som om fölet skulle kunna komma vilken minut som helst varvid hon placerades i vår bästa fölnings-övervaknings-hage vars varje skrymsle och vrå ses från vårt sovrumsfönster. Men... Inget hände.

Eftersom tiden gick så var vi tvugna att åka hemifrån och våra vänner, fam Linder-Pålsson från Lorås, ställde upp som fölningsvakter (återigen TACK). Även de spanade, väntade och trodde att "Nu, Nuuu är det nog dax". Men... Inget hände.

Så, tidig morgon den 27 juni, ringer vår granne och meddelar att ett liten föl håller på att födas. Hela familjen är på benen snabbare än någonsin förr. Under tiden det tar oss att tassa ut till hagen så är lilla Hilda född. Snabbt är hon på benen och skuttar runt som om hon aldrig gjort annat. Barnen var snabba att döpa henne efter temperament och egenskaper och "Vilda Hilda" hade fått sitt namn. NU kunde man säga att något hände!

Hilda är en fantastisk individ som har glimten i ögat. Vi hoppas och tror att hon har en framtid som en finfin fyrgångshäst och hoppas att hon kommer att visa sig såväl i avels- som sportsammanhang.

Hilda skapar sin egen historia hos oss varje dag, bilderna ovan visar bara starten!

Inga kommentarer: