måndag 9 februari 2009

Ord om avel!


I bland säger människor så kloka saker att man nästan ryser. När personen i fråga (tillsammans med sin fru) dessutom är en av världens mest framgångsrika avlare inom Islandshästbranchen så sitter de väl valda orden som en smäck. Att hålla med eller inte är upp till var och en men visst är diskussioner utvecklande.

Läs Dennis tankar om avel på deras hemsida under rubriken "tänkt och tyckt" eller följ länken http://www.iaodenni.nu/html/tankt___tyckt.html
Intressant när;
- Avlare som själva har högt bedömda hästar med högt blup ändå förespråkar helt fri avel på renrasiga Islandshästar.
- Man påpekar hur en hingst´s popularitet på olika sätt påverkar dess blup.
- Vikten av avlarens ridkunskaper poängteras.

Själva har vi i vår avel, som naturligtvis inte kan mäta sig med ovan nämnda, alltid varit noga med att avla på ston som vi själva tycker om att ha en vardag tillsammans med i såväl hantering som ridning. Eftersom vi föredrar en okomplicerad tillvaro vill vi ha eksemfria och i övrigt friska hästar som håller för ridning i många år. Vi vill ha lättillgängliga och väl åtskilda gångarter och eftersom vi tycker om att tävla vill vi att våra hästar ska passa till just detta ändamål såväl exteriört som gångartsmässigt. Detta sammanfattar lite kortfattat grundförutsättningarna hos hästen. Denni påtalar ytterligare en aspekt som framgångsfaktor i avelsarbetet - Avlarens ridkunskap!

Där har vi som avlare massor att jobba med - Att göra våra hästar rättvisa. Personligen tänker jag framförallt på de två ston som jag under de senaste åren tävlat i V1 och T1, Vidun och Fála. Två otroliga gångartstalanger som jag inte gett de förutsättningar som de förtjänat. Trösten i eländet är att man lär av misstagen. Alla måste vi få chansen till alla dessa timmar i sadeln, någon häst måste stå ut med våra misstag och förhoppningsvis är vi ödmjuka nog att ta till oss feed-back från såväl hästen som omgivningen och därmed sakta formas till bättre ryttare. Nu är både Vidun och Fála i avel och jag hoppas verkligen att jag kommer att ge deras avkommor bättre förutsättningar än vad de själva fått.

Bilden är en av mina favoriter och föreställer min underbara, förlåtande och schyssta Fála från Fagerland under ett Norrländskt Mästerskap på Wången. Fála är nu dräktig med Hrannar von Svada-Kol-Kir...
Tack till Denni vars tankar om avel och ridning gav inspiration i snöyran!

Inga kommentarer: