fredag 27 februari 2009

Alice 8 år

I morgon fyller min stortjej 8 år - kalaset går av stapeln i kväll. Grattis vännen!

På bilden sitter hon på sin Nonni som hon hade hoppats kunna tävla med på helgens inofficiella tävling i Dille. Tyvärr räckte platserna inte till så vi fick inte efteranmäla. Istället tävlade Cilla på Nonni och blev trea i sin klass. Bra jobbat på en häst rund som en köttbulle :)

onsdag 25 februari 2009

Hittade Tessan :)


Följ hennes blogg på http://skevstrumpan.blogg.se/
Hästen på bilden är väl just... Skevstrumpan...

Ryttarkänsla vs kroppskontroll och lyhördhet


En karamell att suga på länge är lektionen jag fick av Bettan på hennes underbara Lusitano Rossio. En så välriden och fin häst och en ägare som verkligen förstår att uppskatta hans kvalitéer. I bland blir det verkligen tydligt hur lite koll man egentligen har på sin kropp och hur mycket man egentligen gör i ridningen som är helt onödigt. Varje signal som ges till hästen har som syfte att säga något. Men ofta ger vi signaler utan att förvänta oss någon respons på dem och de flesta hästar vi sitter på har lärt sig att inte lyssna på allt vi säger.

En så lydig häst som Rossio ger resons på kommunikation omedelbart och svarade mina uppenbart klumpiga hjälper med att bjuda på passage och piaff då jag egentligen bara ville göra en övergång från skritt till trav. Man talar ofta om ryttarkänsla och att det är "något man föds med". Visserligen är jag benägen att hålla med om att vissa har en otrolig ryttartalang som inkluderar just ryttarkänsla, men jag är också av den starka övertygelsen att det är något som man faktiskt kan träna upp. Ryttarkänsla handlar egentligen om förmågan att känna in hästens rytm och rörelser samt att ha kontroll på sin egen kropp.
Dagens bild föreställer Rossio och Bettan förstås.

Tack Bettan och Rossio för att ni vidgade mina vyer och gav mig något att jobba vidare på i min ridning. Nu är det dags att börja lära sig att rida... På riktigt!

Egehem & Sjöhagens Ridterapicenter


Nu är vi hemma efter en resa som gett inspiration, vidgade perspektiv och en början på vårt examensarbete i Ridterapi. Kvalitativa djupintervjuer med patient och dess behandlande ridterapeut var huvudsyftet med resan och att vi fick ta del av och inspireras av ett jättefint ridterapeutiskt arbete var en underbar bonus. Ett evinnerligt stort tack till Elisabet och Maria http://www.egehem.com/ som delade med sig av sin stora kunskap samt vikte två hela dagar i att ge oss inblick i deras fina verksamhet. Mer information kommer framgent att presenteras då en hemsida för satsningen Sjöhagens Ridterapicenter är på gång.




fredag 20 februari 2009

Resa i ridterapins tecken

I morgon åker jag och min kusin Tina till Norrköping, eller snarare Västervik, för att göra de kvalitativa intervjuer som ska ligga till grund för vårt examensarbete i Ridterapi. Vi ska besöka ett ridterapicenter som ligger i startgroparna för en stor satsning med hästen som medhjälpare i terapeutiskt arbete. Ska bli spännade att ta del av deras framtidsplaner. Rapport kommer nästa vecka.

Medan jag är bortrest kommer troligen två ekipage från Solberg äntra banorna på Dille gård. Ni som är där får se vilka...

Ha en trevlig helg!

torsdag 19 februari 2009

Kalle-Kajsa Anka har flyttat

Ryktet om Kalle-Kajsa gick över bygden och en dag dök ägaren till Fyrås ägg upp och undrade om detta möjligtvis kunde vara den anka som han blivit av. I hans lilla flock om fyra ankor saknades en dag en och eftersom man fann spår av räv så antog man att Kalle-Kajsa fallit offer för den. Detta var en vecka före jul, och på självaste julaftonskvällen stod hon frusen och hungrig på vägen framför vår bil. Nu har Kalle-Kajsa åkt tillbaka till sina kompisar och våra barn har blivit lovad två ättlingar till henne i sommar. Alla nöjda och glada!

onsdag 18 februari 2009

Jämnåriga Fagerlandshästar


Har fått en liten rapport avseende min ögonsten Isak från Fagerland som ju numera bor i Söderköping. Han ser fin ut under sin ägarinna Anki tycker jag. Isak och Isold är ju jämnåriga, har växt upp i Fagerland och är samtidigt inridna. Våra hästar har kommit ungefär lika långt på utbildningsstegen och vi jobbar just nu ungefär med samma saker. Det är utvecklande att diskutera och fundera kring hur man ska jobba med sin häst för att på bästa sätt ta tillvara dess talang. I bland är det nyttigt att tänka i andra banor och våga prova nytt även om det inte är enligt ridhandboken.

Hoppas få lite tid över i samband med vår resa till Norrköping till helgen. Skulle vara så roligt att få se hur grabbarna Isak och Dófri ter sig numera. Alltid trevligt att träffa Anki också!

Lilla Alva...

... Är den som i framtiden kommer att få överta Sockerponnyn. Vissa har det väl förspänt ;)

Den underbara bilden har Tessan tagit.

tisdag 17 februari 2009

Cilla och Glaumur till Dille?


I helgen ska jag och min medförfattare Tina till Norrköping för att göra intervjuer inför vårt examensarbete i Ridterapi. Min kurskamrat Elisabeth Strid Ege satsar stort på ett ridterapicenter i Västervik och det ska bli riktigt roligt att se deras arbete. Tyvärr krockar vår resa med Dilles vintertävling som Cilla så gärna vill vara med på tillsammans med gammelman Glaumur. Om någon från våra trakter har en plats över i sin transport så kontakta oss gärna - Vi köper gärna en tur-och-returresa till Dille för våra favoriter i stallet!

Bilden på Cilla och Glaumur är bara ett par dagar gammal. Glaumur är född 1979 och fyller därmed jämna 30 år i år!
Nya bilder på Glaumur finns i vårt bildgalleri under "våra ridvalacker" http://www.pixbox.se/alb_show_id581277_page0.html

måndag 16 februari 2009

Årets varmaste kärleksförklaring...

... Måste gå till vår nyinstallerade bergvärmepump som gör vår vardag så mycket enklare. - 20 grader kallt var det i dag igen men varmt och skönt i huset. Nu planeras det för iordningställande av träningsrum i källarplanet där vi tidigare förvarat ved. Dags att väcka slumrande muskler till liv tycker min man, som förövrigt också förtjänar en kärleksförklaring då och då :)

Isold från Fagerland

Vi jobbar på i vinterkylan och tölten kommer sig alltmer. Isold är verkligen en supertrevlig ridhäst; samarbetsvillig, taktsäker, pigg och glad. Något för mina barn att sitta på i framtiden?!... Fler bilder på Isold finns nu i vårt bildgalleri http://www.pixbox.se/alb_show_id680599_page0.html

söndag 15 februari 2009

Systrarna Líf och Jara från Fagerland

Nu skiljs de åt, systrarna Líf och Jara. Allt sedan de föddes har de gått tillsammans och hängt ihop som Piff och Puff. Nu har Líf åkt till sina nya ägare Görel och Sofia i Umeå varvid vi önskar dem ett stort lycka till med detta fina fyrgångssto.

På bilden ses Jára tätt följd av systern Líf. För fler bilder på Líf, följ länken http://www.pixbox.se/alb_show_id680318_page0.html

onsdag 11 februari 2009

Fortsatta tankar om avel


I gårdagens inlägg kom vi in på avlarens ridkunskaper kontra framgångsrikt avelsarbete. Vid förra året den här tiden skrev jag ett inlägg med funderingar kring betäckningssäsongen och val av hingst till aktuellt sto. Då dessa tankar känns aktuella i sammanhanget väljer jag att upprepa mig i dag;

Det roligaste jag vet är Islandshästavel!

För varje häst jag jobbar med funderar jag på hur väl den passar in på den ideala häst jag söker och vill rida på. Vilka egenskaper jag skulle vilja förbättra för att den skulle vara perfekt. Rent krasst handlar det egentligen om vilken häst som passar mig som ryttare och hästmänniska. Eftersom jag tycker om att jobba med ston så kretsar funderingarna nästan uteslutande kring vilken hingst jag i framtiden ska välja till det sto jag för tillfället tränar.

Att verkligen rida och lära känna sitt sto ser jag som en stor fördel i avelsarbetet, det ger mig en större insikt i vilken hingst som kan vara lämplig för att komplettera just mitt sto. Nu börjar den tiden närma sig då det är dags att verkligen besluta sig för vilken hingst som blir aktuell för mina ston denna säsong. Då, mitt i beslutsångesten, önskar jag att jag kände hingstarna åtminstone en bråkdel så väl som jag känner mina ston. Vad är en träningsprodukt och vad är talang? Vet jag att den häst jag är intresserad av är frisk, spatt- och eksemfri? Är hästen bara väluppfostrad och skickligt tränad eller är den verkligen lättarbetad med gott lynne? Så ytterligare en faktor som är av stor betydelse - Var står hingsten på station? Fribetäckning? Handbetäckning? Semin? Hur ser flocken, hagarna, tillsynen, omvårdnaden ut? Veterinärkontakt? Hur hanterar hingsten stoet? Hur långt är jag beredd att köra mitt sto? Var vågar jag lämna henne? Många frågor att ställa sig innan stoet väl är hos hingst. Sedan är det bara att hålla tummarna för att det blir ett föl också!

Dagens bild föreställer vårt sto Isold från Fagerland då hon var 5 år gammal. Förhoppningsvis ska vi lära känna henne väl nog för att i framtiden matcha henne med rätt hingstar. Men hur lär vi känna hingstarna?

måndag 9 februari 2009

Ord om avel!


I bland säger människor så kloka saker att man nästan ryser. När personen i fråga (tillsammans med sin fru) dessutom är en av världens mest framgångsrika avlare inom Islandshästbranchen så sitter de väl valda orden som en smäck. Att hålla med eller inte är upp till var och en men visst är diskussioner utvecklande.

Läs Dennis tankar om avel på deras hemsida under rubriken "tänkt och tyckt" eller följ länken http://www.iaodenni.nu/html/tankt___tyckt.html
Intressant när;
- Avlare som själva har högt bedömda hästar med högt blup ändå förespråkar helt fri avel på renrasiga Islandshästar.
- Man påpekar hur en hingst´s popularitet på olika sätt påverkar dess blup.
- Vikten av avlarens ridkunskaper poängteras.

Själva har vi i vår avel, som naturligtvis inte kan mäta sig med ovan nämnda, alltid varit noga med att avla på ston som vi själva tycker om att ha en vardag tillsammans med i såväl hantering som ridning. Eftersom vi föredrar en okomplicerad tillvaro vill vi ha eksemfria och i övrigt friska hästar som håller för ridning i många år. Vi vill ha lättillgängliga och väl åtskilda gångarter och eftersom vi tycker om att tävla vill vi att våra hästar ska passa till just detta ändamål såväl exteriört som gångartsmässigt. Detta sammanfattar lite kortfattat grundförutsättningarna hos hästen. Denni påtalar ytterligare en aspekt som framgångsfaktor i avelsarbetet - Avlarens ridkunskap!

Där har vi som avlare massor att jobba med - Att göra våra hästar rättvisa. Personligen tänker jag framförallt på de två ston som jag under de senaste åren tävlat i V1 och T1, Vidun och Fála. Två otroliga gångartstalanger som jag inte gett de förutsättningar som de förtjänat. Trösten i eländet är att man lär av misstagen. Alla måste vi få chansen till alla dessa timmar i sadeln, någon häst måste stå ut med våra misstag och förhoppningsvis är vi ödmjuka nog att ta till oss feed-back från såväl hästen som omgivningen och därmed sakta formas till bättre ryttare. Nu är både Vidun och Fála i avel och jag hoppas verkligen att jag kommer att ge deras avkommor bättre förutsättningar än vad de själva fått.

Bilden är en av mina favoriter och föreställer min underbara, förlåtande och schyssta Fála från Fagerland under ett Norrländskt Mästerskap på Wången. Fála är nu dräktig med Hrannar von Svada-Kol-Kir...
Tack till Denni vars tankar om avel och ridning gav inspiration i snöyran!

Men NU snackar vi vinter!


Även om vi bor i Norrland så är kombinationen - 20 grader, halvstorm och kraftigt snöfall mycket ovanligt. Just nu är det ca 10 cm tills våra trähagar är helt översnöade. Det ser ut som om våra hästar är väldigt väluppfostrade som står kvar på sin favoritkulle och äter hö utan att ta tillfället i akt att och dra en repa på byn. Sanningen är snarare att de helt skulle försvinna i snön om de tar ett steg utanför sina, under vintern upptrampade, stigar. Bara i helgen har det fallit 50 cm snö!

Vinterlurviga Islandshästar med frost i skägget är vardagsmat. Just dagens frostiga vinternos tillhör Árvakur från Strandholm, en helbror till vår Nonni.


lördag 7 februari 2009

Skoterresa i Hotagsfjällen

Nostalgiresa med gamla vänner till Lakavattnet och Storåbränna. Jättemysigt inomhus men skoteråkning i -21 grader är... Kyligt!

onsdag 4 februari 2009

Kolla isen innan du rider på den!

Vintern är härlig för oss som bor på kallare breddgrader. Hagarna är rena och fina och underlaget på vintervägarna för det mesta bestående av hårt packad snö vilket är ett utmärkt underlag. Bor vi dessutom i närheten av en sjö så fungerar det utmärkt att rida på denna. Här hos oss brukar travfolket ploga upp en rakbana respektive en oval att träna på vintertid. För drygt 10 år sedan gick en travhäst genom isen och förolyckades. Tragiskt och onödigt. Provborra på flera ställen innan ni tar ut hästar på den. Tjocklek och kvalitet på isen kan variera ordentligt bara inom några meter. På Island skedde nyligen denna insident http://www.hestafrettir.is/Frettir/5595/ där dock alla verkar ha klarat sig utan skador. Men hur hade det gått om de hade varit på djupare vatten?

Glaumur 30 år!


Det slog mig plötsligt att vår underbare valack Glaumur fyller jämt i år. Hela 30 år har gått sedan han föddes. Pigg, glad och alltid positiv till arbete är detta hästen som fångat många ryttarhjärtan genom åren. Glaumur har tävlat i det Norska landslaget och hade en topplacering i fyrgång på ett Nordiskt Mästerskap som främsta merit. I Sverige tävlades han av Berit Edvardsson http://www.bedvardsson.se/ och gav henne tidigt i ridkarriären framgångar på tävlingsbanan bl a i form av en plats i Svenska landslagets B-trupp.

Glaumur har varit i vår ägo sedan vi flyttade till Övergård och kommer att få stå kvar här till livets slut. Han har nu en celeber ställning på gården som lekfarbror och lyxskogsmulle. Han älskar uteritter och är fortfarande den snabbaste hästen på gården. Bäst av allt gillar han att åka på nya stället och äntrar han ovalbanan så glimtar det till lite extra i de kloka hästögonen. I dagarna ska Glaumur skos inför vintertölten på Wången - Det måste ju firas att man fyller jämt!

tisdag 3 februari 2009

Tokhärlig ridhäst!

Jag och min granne Annelie tog en ridtur i härligt vinterväder häromdagen. Annelie satt på sin nyligen inridna hingst Audur från Järvsand och jag satt på min härliga Isold från Fagerland - Till att börja med. Audur såg så läcker ut att jag tillsist inte kunde låta bli att tigga till mig en provtur. Vi bytte således hästar och jag fick äran att sitta på en riktigt gångartstalang. Att han är släkt med min favoritridhäst Vidun råder ingen tvekan om, den arbetsviljan känner jag igen. Gångarterna är naturligt taktrena, stora och rumsliga och lynnet utmärkt. Jag säger bara grattis till er som väntar avkommor efter Audur till sommaren!

Jag tror att Annelie tyckte om att sitta på min Isold också...

måndag 2 februari 2009

Kalle är en Kajsa

Kalle Anka flyttade in i vårt spånrum på självaste julafton. Frusen och med is på näbben stod han i vår väg när vi var på väg hem från julaftonsfirande i Fagerland. Eftersom vi aldrig haft en anka förut så fick vi naturligtvis förhöra oss med vår omgivning om hur en anka ska ha det för att må bra. Värmelampa och ankfoder inhandlades och det bäddades med halm i ett hörn av spånrummet. Där har Kalle huserat i drygt en månad nu och verkar trivas förträffligt. Så bra att han börjat värpa ägg. Fyra ljusgröna ägg har vi fått i helgen. Kalle Anka, han har fått ett nytt namn - Kajsa Anka, och är förstås en hon.

-27 grader C

Kallt men enastående vackert. Nonni och Tussilago trivs i kylan!

Hilda från Fagerland

Hnótas dotter Hilda är nu skild från sin mamma och har funnit sig väl tillrätta i hagen tillsammans med de övriga 12 hästarna. Hon är spänstig och väldigt läcker i traven och det är så att man kan ana ett framtida svart fyrgångssto á la Irja. Hildas far är vackra fyrgångshingsten Snerrir frá Bae 1 http://www.jennygoransson.se/snerrir.asp