torsdag 7 februari 2008

Tankar kring Islandshästavel


Det roligaste jag vet är Islandshästavel. För varje häst jag jobbar med funderar jag på hur väl den passar in på den ideala häst jag söker och vill rida på. Vilka egenskaper jag skulle vilja förbättra för att den skulle vara perfekt. Rent krasst handlar det egentligen om vilken häst som passar mig som ryttare och hästmänniska. Eftersom jag tycker om att jobba med ston så kretsar funderingarna nästan uteslutande kring vilken hingst jag i framtiden ska välja till det sto jag för tillfället tränar.


Att verkligen rida och lära känna sitt sto ser jag som en stor fördel i avelsarbetet, det ger mig en större insikt i vilken hingst som kan vara lämplig för att komplettera just mitt sto. Nu börjar den tiden närma sig då det är dags att verkligen besluta sig för vilken hingst som blir aktuell för mina ston denna säsong. Då, mitt i beslutsångesten, önskar jag att jag kände hingstarna åtminstone en bråkdel så väl som jag känner mina ston. Vad är en träningsprodukt och vad är talang? Vet jag att den häst jag är intresserad av är frisk, spatt- och eksemfri? Är hästen bara väluppfostrad och skickligt tränad eller är den verkligen lättarbetad med gott lynne? Så ytterligare en faktor som är av stor betydelse - Var står hingsten på station? Fribetäckning? Handbetäckning? Semin? Hur ser flocken, hagarna, tillsynen, omvårdnaden ut? Veterinärkontakt? Hur hanterar hingsten stoet? Hur långt är jag beredd att köra mitt sto? Var vågar jag lämna henne? Många frågor att ställa sig innan stoet väl är hos hingst. Sedan är det bara att hålla tummarna för att det blir ett föl också!


Dagens bild föreställer hingsten Blaer frá Búdarhóli som han såg ut första gången jag såg honom vårvintern 2004. Honom känner jag tämligen väl!


:)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Flotta Blaer...hoppas sonen Skolli blir lika flott :) Han är då en riktig cooling och jag har varit busig och suttit på honom nu...han tyckte det var helt ok. Kram Marie

Anonym sa...

Ang. hingstar... Jag känner ju inte så många sådana, egentligen bara Skúlasons hingstar. Och jag måste säga att Hraunar frá Efri-Raudalaek är den snyggaste och snällaste hingst jag träffat. Sån otrolig trevlig och rak individ, mjuk, jättesnäll och förförisk med stona och en megapersonlighet som han inte visar för allt och alla på en gång. Ett av mina starkaste hästminnen är när vi busade och lekte tafatt i halvmeterdjup pudersnö i hans fina hage på Brösarps backar. Honom rekommenderar jag nog till nästan alla ston, men sen kanske man måste ta hänsyn till exteriör o dyl om man som du (och jag) vill ha "en perfekt häst". Vet inte om hans ben är de starkaste/tåligaste. Men en snyggare snygging har jag aldrig träffat. Så katt-lik ...
(Slogan: balans, harmoni, utstrålning, elasticitet)

En annan idol, min främsta, är ju deras Dugur frá MinniBorg. Han är en rejält mycket mer bestämd herre, fokuserad och intelligent. Stolt. Medveten om sin storhet, omdeveten om sin litenhet. Utanpå detta - otroligt klok och liksom överseende mot "såna som jag".
Inte alls kattlik som Hraunar, mer "islandshäst". Men en gud!!!
Större häst i så litet format har jag aldrig mött. Dugur är ... mäktig! Gillar hans avkommor jättemycket, speciellt psyket. Tölten kan ev. dröja på dem, men den kommer om man ger den tid och då är den ljuvlig!
(Slogan: elegans, mjukhet, kapacitet, fantasi)

http://www.skulason.se/images/D_3.jpg

http://www.skulason.se/images/D_1.jpg

Sen måste man ju nämna Mjölnir också... Stor och mörk och mäktig och en lika stor förförare som Hraunar, men med betydligt mer "bestämda" metoder. Ridmässigt beskriver alla honom som helt unik. Och tävlingsmässigt ska vi inte tala om, frågan är om det finns ett bättre tävlingspsyke på någon häst...
Ger vad jag förstår väldigt stabila avkommor. Avkommor utan gångartsproblem. En hingst som är perfekt till att "släta över" brister hos stoet.
(Slogan: säkerhet, snabbhet, enkelhet, storlek)