lördag 2 juli 2011

Nya stjärnor på gång?



Fála och ett antal övriga ston är nu betäckta med Fjörnir frá Hólum. Nu väntar ultraljud, och duktiga veterinären Ann-Sofie Lilja är vidtalad inför säsongen. Vi håller förstås både tummar och tår för att samtliga ston som än så länge är betäckta, också är dräktiga.

Ungefär 17 dygn efter ovulationen (ägglossning) kan man med ultraljud se om stoet är dräktigt eller ej. Om stoet ej är dräktigt får man fundera på vad som kan vara orsaken till detta. Misstänker man infektion så tar man naturligtvis prover och behandlar denna. Ser allt bra ut så kommer stoet i en ny brunst och får då betäckas igen.

Om stoet är dräktigt är det lämpligt att hon får vila och ta det lugnt fram till 40:de dygnet då ägget fäster på livmoderslemhinnan. Under den här perioden bildas alla organ på fostret. Stoet ska då inte utsättas för stress eller hårt arbete. Har man ett sto som är mycket stressad vid transport kan det t ex vara läge att avvakta med hemtransport.

Men nu har vi gått händelserna i förväg. Men vi hoppas förstås på en god dräktighetsprocent på de fina ston som vi fått förtroendet att ta hand om i sommar!

Bilden föreställer Fála och hennes lille Funi som båda spenderar dagarna med ståtliga Fjörnir.

Inga kommentarer: