onsdag 30 september 2009

Spýrna frá Strandarhöfda IS1993284721



Vår granne Annelie har i sin avel använt stoet Spýrna frá Strandarhöfda som är ett fint femgångssto med fantastiskt lynne och i övrigt precis de egenskaper man vill ha i ett riktigt bra avelssto. Även om Spýrna aldrig varit i min ägo så vill jag presentera henne som en del av vår avel då vi fått äran att köpa en av hennes döttrar.

Spýrna är bedömd till totala 8,20 med 8,34 för ridegenskaper. Hennes far Reykur frá Hóftuni har en totalbedömning på 8,42 med 8,72 för ridegenskaper och hennes mor Snót frá Hófi har även hon en fin bedömning på totalt 8,01. Hon är även framgångsrikt tävlad i femgång med Styrmir Snorrason i sadeln.

Spýrna är halvsyster (samma far) till vår Vidun. Att Vidun är en av mina absoluta favoritridhästar har knappast undgått den som känner mig. Jag älskar verkligen hennes arbetsvilja, lynne och kraftfulla gångarter och kanske var det här min förkärlek till Spýrna och hennes avkommor började...

Redan tidigt köpte vi in hennes förstfödde (2004) son Glaumur från Järvsand som var efter hingsten Kófri frá Morastödum. Han såldes dock efter ett tag av praktiska skäl då han blev ensam unghingst på gården. Ha ska dock ha utvecklats till en mycket bra ridhäst.

2005 föddes Audur från Järvsand efter Blaer frá Budarhóli. Han är nu hos mig på träning och är en otroligt fin ridhäst med massor av gångartspotential.

2006 föddes ett svart stoföl, även hon efter Blaer frá Búdarhóli, som tyvärr förolyckades som föl.

2007 kom till världen ett vackert stoföl efter VM-hingsten Reynir frá Hóltshusum. Mist från Järvsand är nu två år och vi ser fram emot att få påbörja inridningen nästa höst.

2008 inköptes av oss på Övergård en efterlängtad Spýrnadotter i form av Frigg från Järvsand. Fadern är tävlingsmeriterade och högt bedömde fyrgångshingsten Snerrir frá Bae 1.

2009 föddes ännu en liten Reynirdotter. Lilla Ida från Järvsand ägs nu av familjen Hag i Bjursås som var de som ursprungligen importerade och tog fram Spýrna till avelsvisning i Sverige. Även i denna familj har man länge haft en Spýrnadotter på önskelista. Den gamla damen har onekligen gjort positivt intryck där hon varit.

Nuvarande ägare till Spýrna är Thilde Höök i Månkarbo som vi hoppas får lika mycket glädje av Spýrna och hennes avkommor som vi har har och har haft!

På bilden syns Spýrna och Styrmir, innan hennes bana som avelssto hade tagit sin början!

torsdag 24 september 2009

Goda grannar!



Det blir allt bättre att bo i Solberg. Nu har min kusin Caroline köpt granngården och håller som bäst på att renovera stall och ligghall. Caroline brinner för halvblodsavel och har två avelsston som förhoppningsvis ska leverera dressyrhästar av utmärkt kvalité såsmåningom. Hon är dessutom veterinär till yrket och är stor del i att vårt lilla föl Riddari klarade sig igenom den tuffa perioden med sårläkning och infektioner. Vi är henne oändligt tacksam för det!

På bilden ses Carolines nya gård såsom den ser ut från våra sommarhagar. Den f d maskinhallen som syns längst till höger skulle kunna tänkas bli ett litet ridhus såsmåningom...

onsdag 23 september 2009

Kick-off inför höstträningen




Men vilken superhelg vi hade på Wången. Någon ridning i ridhus blev det inte då vädret var kanonbra. Ridvägar med fantastiskt underlag, ovalbana och travbana fungerade alldeles utmärkt. Jättekul att titta på varandras hästar, fundera, spekulera och analysera. Att få stalla in sina hästar, duscha och göra höstklippningen var inte heller fel. God mat på värdshuset, mysigt boende i stugor och tillgång till spaavdelningen - inte illa. MYCKET prisvärt också. Tack tjejer för en kanonhelg!

På bilderna syns Annelie på sin 4-åriga hingst Audur från Järvsand. Detta var hans livs första äventyr utanför Solberg. Vilken ridhäst han håller på att utvecklas till och vilket fantastiskt lynne han har!

fredag 18 september 2009

onsdag 16 september 2009

Vindskydd





Här på gården står nu två nya vindskydd. Eftersom Håkan tillverkat väggar och takkasetter på plats i byggfabriken så gick det på en förmiddag att få upp dem. I dag lägger man taket och sedan, tadam, KLART! Det är sannerligen sällan man kan konstatera att det gått snabbare att bygga något än man räknat med.

Ottossons Bygg AB kan tillverka vindskydd i alla storlekar enligt önskemål. Dessa kan antingen levereras som byggsats med färdigkapade längder och byggbeskrivning eller som väggblock från fabrik (se översta bilden) där köparen själv monterar. Naturligtvis kan ni anlita för hela projektet inklusive markarbete och montering också. Vid intresse kontakta Håkan för offert, prisuppgifter och ytterligare information. Tfn 070-3443344.

tisdag 15 september 2009

Hög tid för chipmärkning och ID-kontroll





I kväll kommer Maarit Friman och chipmärker och ID-kontrollerar våra föl. Det gäller att göra det i tid eftersom passet ska vara FÄRDIGSTÄLLT innan årsskiftet numera. SIF behöver ju också lite tid att ordna detta. Maarit har redan konstaterat att "det ser svart ut" i mina hagar vilket ju förstås stämmer rent bokstavligt talat. Skiljer sig från mängden gör våra två stoföl efter Reynir frá Hóltshusum som båda har vita tecken. Dagens bilder föreställer Viduns dotter Vissa från Fagerland som troligen blir den häst som får flest noteringar på sin ID-beskrivning.

måndag 14 september 2009

Husmorssemester på Wången



Ett härligt gäng tjejer är vi som på lördag åker upp till Wången för en liten husmorssemester. Med oss har vi förstås våra pållar, ett glatt humör, en videokamera och en och annan vinflaska. Wången rymmer ju massor av trevligheter för både människa och häst och vi har i åtanke att njuta av allt den har att erbjuda. Längtar!

På bilden syns Isold som blir hästen jag tar med mig på semester. Bilden är tagen i augusti 2009. Fotograf är Maria Nilsson.

torsdag 10 september 2009

Audur från Järvsand e Blaer frá Budarhóli



I dag kommer Annelies Audur (e Blaer frá Budarhóli, u Spyrna frá Strandarhöfda) hit på träning. Fick en glimt av honom samt en liten prova-på-tur häromdagen vilket var en angenäm upplevelse. Det är verkligen roligt att se avkommorna till Blaer. De äldsta är nu fyra år gamla och har några gemensamma nämnare i form av välsorterade, lättillgängliga och rumsliga gångarter. Detta i kombination med ett mycket gott lynne och bra arbetsvilja gör att de tidigt kan visa sin ridbarhet. I höst påbörjar vi även inridningen av Jara från Fagerland (e Blaer frá Budarhóli, u Dimma frá Thjólofshaga).

På bilden syns Annelie på sin Audur som precis börjat bjuda på tölt. Fortsättning följer...

Pjakkur från Valne gård


Nu har även Pjakkur gjort klart sin första sommar som avelshingst. Denna ståtliga treåring har skött sig ypperligt och åker nu hem till sina ägare för inridning och träning med sikte på visning nästa sommar. Tack Gummi och Maria för att vi fått låna er fina hingst samt för alla smaskiga godbitar som fanns i korgen vi fick av er - Amaroneviner är en av mina laster här i livet... Kram på er!

tisdag 8 september 2009

Vi klurar på Stjarni...



Det är superkul med gångartshästar men också svårt. Ofta när tölten blir bättre så blir traven sämre, eller skritten sämre när samlingen i tölten förbättras. Rollningar och andra ojämnheter kan vara taktfel i ett känsligt gångartsregister, muskulära ojämnheter eller t o m en skada. Vi tränar våra hästar och oss själva, rider kurser, jobbar på vår ryttarkänsla och lyssnar på takten. Allt i hopp om att vi såsmåningom ska kunna reda ut (takt)begreppen. Just nu klurar vi i Övergård på Carolinas häst Stjarni - Vad har hänt med hans annars så taktsäkra trav???

måndag 7 september 2009

Hnóta frá Hjallalandi





Hnóta har under ett år varit i Annelie Ziemanns ägo men då hon nu lägger ner sin avelsverksamhet så har hon nu hamnat hos lillasyster Janna. Janna som vill börja avla själv i liten skala får ett alldeles utmärkt avelssto att börja med. Hnóta har gett fina avkommor men enastående lynne, bra gångarter och luftiga rörelser. På bilderna ses förutom Hnóta själv även hennes senaste föl som är efter Reynir frá Holtshusum. Även han till salu för den som söker en lovande gångartshäst för framtiden. Information på tfn 070-3345020 (Annelie Ziemann).

torsdag 3 september 2009

Helg i Orbaden


Utbildnings- och samordningsträff med vår arbetsgivare BRIZAD AB (www.brizad.se) och de familjer i Sverige som arbetar för samma företag. Brukar vara en riktigt givade, utvecklande och bra helg!

Tack för i sommar Stormur!



I dag åker Stormur frá Svalbardseyri hem till Tullus efter att ha spridit sina gener under sommaren. Vi gratulerar de stoägare som nästa år får föl efter denna otroligt trevliga hingst och måste tillstå att vi är smått avundsjuka. Vi hade hoppats på en kombination Tara - Stormur, men fick överge denna tanke då Tara var alltför beskyddande gentemot sin skadade fölunge Riddari för att vilja stå för hingsten. Vi hoppas att vi framgent får andra tillfällen, då vi verkligen ville föra vidare Stormurs, och hans far Gustur frá Hóli´s, utomordentliga egenskaper som ridhäst.

onsdag 2 september 2009

Hästgård sökes

Ett par goda vänner har bestämt sig för att flytta hem till Jämtland och söker en gård alternativt ett hus med mark till i trakterna kring Östersund alternativt Åre. Vet någon om en passande gård till detta par och deras Islandshästar så kontakta gärna mig så kan jag förmedla detta. De kommer upp i morgon (fredag) och ska spendera följande vecka i ärende att finna sin plats i världen.

Järvsandshästar till salu



Annelie Ziemann ska sälja flera av sina fina hästar. Avelsston, unghästar och ridhästar. Kontakta henne på tfn 070-3345020.

På bilden syns Skíma från Järvsand som är e Blaer frá Búdarhóli (rid 8,50), ue Hlynur frá Kjarnholtum (VM-guldmedaljör i femgång, totalbedömd 8,26 med 8,78 för ridegenskaper). Skíma är 3 år och ett spännande sto för framtida avel och tävling.

Mer information om de hästar som Järvsands Islandshästar har till salu finns på vår hemsida www.solbergs.se under fliken "till salu"