fredag 30 januari 2009

Spýrna frá Strandarhöfda


Ett av norrlands högst bedömda ston lämnar länet. Ett fantastiskt femgångssto med underbart lynne, jättefina gångarter och bra exteriör flyttar nu till Uppsala för att i framtiden verka i Tilde Hööks www.frostimport.com avel. Hos Järvsands Islandshästar finns två fina avkommor undan Spýrna och i vår hage finns en, Frigg från Järvsand efter Snerrir frá Bae 1. Återigen stort tack Annelie för att hon är vår. Bilden på Frigg är tagen i december -08 då hon precis var skild från sin mamma.

tisdag 27 januari 2009

Strumpan & Tessan


Tessan och hennes Straumur gör framsteg. Ridbarheten utvecklas i takt med mer kontinuerlig träning. Spänst och takt finns naturligt i hästen som överlag är talangfull och rolig att rida enligt både Tessan och Janna. Spändheten som varit ett problem tidigare i ridutbildningen börjar ge vika och ersättas av arbetsvilja. Ska bli roligt att se hur de två utvecklas framgent!

måndag 26 januari 2009

Sockerponnyn igen!


Frosti är förstås fortfarande välkommen hem till mig närhelst han önskar. Saknar denna roliga ridhäst. Av någon anledning vill dock hans ägare Janna rida honom själv... Undrar varför?!?...

Träning av häst!

Måste återigen få hänvisa till Åse Ericssons hemsida och då speciellt detta inlägg http://aseericson.wordpress.com/2009/01/18/pether-markne-och-bakbenen/ där hon gjort en jättefin sammanfattning av Pether Marknes clinic som ägde rum under Ia och Dennis ridhusinvigning. Alltid roligt att ta del av vad duktiga hästmänniskor har att förmedla och toppen när någon tar sig tid att skriva ner till förmån för oss som inte kunde vara där.

Borta bra men hemma bäst!


Trots att det är både tokkul och supertrevligt att vara i fjällen så är det såååå skönt att komma hem. Allt var i sin ordning och såg precis ut som när vi lämnade gården, detta trots att man själv tycks tro att man är oumbärlig på stället ;)

Måndagen började hektiskt med fyra trötta barn som skulle till dagis och skola och vidare med att vår eminenta hovslagare Kurre kom till oss redan klockan 8.00. Puh. Våra ettåringar Vidja, Hilda och Frigg blev återigen verkade liksom flera av våra dräktiga ston. Isold skoddes om runtom, fortfarande med 8 mm skor och fyra brodd. Snösulor har jag hoppat över sedan några år tillbaka då detta ska göra att hoväggen inte blir lika skadad av sömhålen och risken för tappskor minskar. Vet inte om det stämmer men skorna sitter finfint och hovarna är hela.

En annan diskussion som har med skoning att göra uppkom i samband med den förra Mettekursen. Denna berörde användandet av brodd. I Sverige broddar vi i regel med fyra brodd per hov. På Island använder man vanligen två per hov (traktbrodd). Löst spekulerades om det finns något samband mellan detta och förekomsten av kotledsinflammationer vilket tydligen är mer frekvent förekommande i Sverige jämfört med på Island. Eller tycker de Svenska veterinärerna om att sätta den diagnosen kanske? Har de Isländska missat att den finns? Kanske får hästarna längre viloperioder så att de hinner självläka? Vad tror ni... Två eller fyra brodd?
Dagens bild föreställer Övergård i januarisol - Skönt att vara hemma!

söndag 18 januari 2009

Fjällsemester

Nu åker vi till Åre för en veckas fjällsemester. Ingen dator får följa med så det blir ett uppehåll vad gäller uppdateringar på hemsidan. Kommer hem igen nästa söndag med, förhoppningsvis, nyladdade batterier och massor av energi.

Vår stuga som finns i Tegefjäll, Åre och har adressen Hjortronet 11 a & b och är tillgänglig för uthyrning under såväl hög- som lågsäsong. Mer info återfinns på www.ottossonsbygg.com alt www.ottossonsbyggab.se och www.skistar.com. Ni kan även kontakta oss per telefon 070-6065566 för ytterligare information.

Hoppas ni också får en toppenvecka!

fredag 16 januari 2009

Kallt om näsan?!

- 30 grader kallt betyder kojdag för min del. Åtminstone om det bara är en dag...

Har haft mys med mina döttar och talat i telefon med goda vänner. Så trevligt som man har när man talas vid borde man verkligen se till att träffas också, det skulle ju vara ännu trevligare. Kram på er!

torsdag 15 januari 2009

Vidja från Fagerland

Min lilla Vidja kommer ju allt som oftast upp i mina tankar om framtiden. Titta in på Maarit Frimans blogg och läs mer om den lite roliga bakgrunden till hennes intresse för familjen Eklunds Islandshästavel samt om Vidjas far Vefur frá Eikarbrekku http://jemthagen.blogspot.com/2009/01/vefur-fr-eikarbrekku.html

onsdag 14 januari 2009

Blaersöner till salu


Jag känner till två riktigt fina unghingstar efter Blaer frá Budarhóli som är till salu;

Simlir från Järvsand 2 år. Mörkbrun, väldigt vänlig häst som är mjuk och rörlig och rör sig väldigt fint i hagen. Mamma är stoet Tófa som har en trevlig härstamning med Ótur frá Saudarkróki som far och ett fint gångartssto med 1:a-klassbedöming för ridegenskaper som mor. Ägare: Annelie nås på tfn 070-3345020.

Gandur från Silsjönäs 2 år. Svart, stor och vacker häst som är bror till vår Tara från Fagerland (samma mamma). Mamma Dimma frá Akranes finurerade under flera år i vår avel och har lämnat lyhörda femgångshästar med fina gångarter. Själv var hon en fantastiskt härlig ridhäst som under sin tid på banorna tävlade upp till SM-nivå i seniorklasser. Dimmas mor har lämnat flera avkommor bedömda i klass 1. Själv är Dimma tyvärr inte bedömd p g a skada. Ägare: Lisa nås på tfn 070-3584128.

Pappa Blaer frá Budarhóli verkade i Svensk avel under några år då han var i Gudmundur (Gummi) Einarssons ägo och tävlades med framgång i T1. Bilden är från SM i Göteborg 2004 då han figurerade i A-final Tölt T1 med en poäng över 7,0 om jag inte minns fel. Hans jämna, fina ridbedömning om totalt 8,50 med 8,5 rakt igenom alla ridegenskaper och hans otroligt fina lynne gjorde att vi använde honom i vår avel under tre års tid. Nu finns Blaer i Norge.

Då vi har jobbat för att minska vårt hästbestånd har vi dock bara en avkomma kvar efter Blaer. Vi ser fram emot att påbörja inridningen av Jára från Fagerland http://www.pixbox.se/alb_show_id681334_page0.html

tisdag 13 januari 2009

Flocken



På Övergård har vi 7 permanenta vinterhagar som alla har eluppvärmada vattenkoppar. Stallet har 11 boxar och våra lösdriftshallar är godkända för ett större antal hästar. Vanligtvis är alla vinterhagar upptagna och hur man än bär sig åt så vill det aldrig riktigt stämma med hästarna i hagarna. Denna vinter skulle komma att bli annorlunda.

I vinter har vi inga hingstar och inga träningshästar utifrån, antalet hästar är begränsat till endast 13 stycken och vi har öppnat upp de stora hagarna så att alla går tillsammans i en enda flock. Vi utfodrar med hösilage i två olika ändar i de stora, sammanhängande hagarna och hästarna grupperar sig i mindre grupper inom flocken och har väldigt roligt tillsammans. Åldersspannet sträcker sig från 6 månader (Vidja på bilden) till 30 år (gamle Glaumur).

Det är verkligen ett privilegium att få hålla hästar i rena, snöfyllda hagar på stora ytor. Vem kan klaga på avstånden - Vi har det bra i Norrland!

måndag 12 januari 2009

Ridläger 2009


Då vi fått in flera anmälningar på det planerade ridlägret 2009 där deltagarna har väldigt varierande kunskapsgrund vill vi göra ett förtydligande vad gäller upplägget.

Tre ledare kommer att jobba på lägret. Deltagarna kommer att delas upp i lika grupper beroende på kunskapsgrund och önskemål. Detta gör att vi kan ta emot såväl mindre erfarna som mer erfarna ryttare. Undervisningen är individuell och ska ge något för ryttare på alla nivåer. Endast ett ridläger kommer att hållas i år varvid intresserade uppmanas kontakta oss inom kort om intresse för deltagande finnes.

http://www.solbergs.se/
irja.hjort@hotmail.com
070-6065566

Span på Järvsandshästarna

Mina grannar Annelie och Björne har en hel del spännande hästar i sina hagar. Red förbi deras hingsthage i går och imponerades över rörelserna i Audur från Järvsand. På bilden är han 3 år gammal. Nu är han 4 år och har utvecklats otroligt mycket. Han är smidig som en katt med stora och luftiga rörelser. Lika lätt för tölt som trav i hagen och grym aktion i galoppen. Mor till Audur är jättefina 1:a-klasstoet Spýrna frá Strandarhöfda efter Reykur frá Hóftuni och far är Blaer frá Budarhóli efter Andvari frá Ey. Kul ska det bli att se vad som sker med denna häst i framtiden!

fredag 9 januari 2009

Ridläger på Övergård



Nu är det bestämt att vi anordnar ett ridläger på Övergård i sommar och detta kommer att gå av stapeln den 22-26 juni 2009. Ridlägret riktar sig till barn och ungdomar som medtager egen häst. Krav på förkunskap är att man kan hantera sin egen häst och priset för läger inkl helpension för dig och din häst är 3000 kronor.


Anmälan sker till Irja på e-postadress irja.hjort@hotmail.com. I anmälan ska framgå namn, adress och kontaktuppgifter. Ridvana, ev allergier och önskemål bör också framkomma i anmälan. För övriga frågor är ni också välkomna att ringa 070-6065566 (Irja).


Ytterligare information om lägret kommer i dagarn ut på vår hemsida http://www.solbergs.se/ under kategorin "ridning"


Bilden föreställer Linnea som på ridläger 2007 hade med sig sin egen Lýsa.

torsdag 8 januari 2009

Morgontur på Isold


Pigg och fräsch känns hon Isold och är riktigt rolig att träna. Skritten är bra, traven bra, tölten hyfsad men galoppen... Puh. Måste höra med Gummi http://www.geinarsson.se/ om han kan titta på oss någon dag och ge oss lite tips och råd inför fortsatt träning.
Förutom detta så har jag Sockerponnyn kvar på min näthinna. Honom skulle jag vilja ha i mitt stall igen... Också!

Tänkvärda rader om grundläggande krav för Elitpremiering av hingstar finns att läsa på Maarit Frimans sida http://jemthagen.blogspot.com/. Viktigt att tänka till kring beslut som kommer att påverka den framtida aveln i Sverige.

Dagens bild föreställer Isold i trav.

onsdag 7 januari 2009

Strumpan!

Även Tessans Straumur fick jag tillfälle att titta på i går. Han ser fin ut och börjar dessutom bli ridbar. Fina rörelser och en naturligt god hållning kännetecknar honom. Har fått lite vibbar om att vi möjligen kan så se honom i offentlighetens ljus på vintertölten i år...

Sockerponnyn!

Mosters lilla Alva fyllde 1 år i går och naturligtvis var vi i Fagerland och firade henne. En liten sadel fick hon av oss så en ridtur på Sockerponnyn Frosti blev det för Alva på födelsedagen. Efteråt fick vi tillfälle att se på när mamma Janna red sin häst, och som alltid har man svårt att ta ögonen från denna härliga valack. Traven och korta tölten var det som imponerade mest under ridpasset och fortsätter de träna på det här sättet under våren så tror jag att Janna kommer att ha svårt att hålla sig från tävlingsbanorna i vår - Vad hon än säger ;)...

Då det var för mörkt för att fotografera de två i går kväll föreställer bilden mig själv på Frosti under en kvaltävling på Wången. Underbar häst - Jag vill ha en sockerponnytjej i min avel!!!